Stresul, Hipertensiunea si Tehnica Radianta
Dumitru Lazia
duminică, 25 iulie 2010
1 Comentarii :: :: Munca fara stres, Boli cardiovasculare, Diabet
 

Prezentăm definiția, cauzele și metodele de prevenire a apariției sau la nevoie a reducerii Hipertensiunii. Hipertensiunea Arterială face parte din Sindromul Metabolic, care este generat de Stresul Ocupațional așa cum precizăm în pagina Sindromul Ocupațional . Cursurile noastre de Management Activ al Stresului folosind Tehnica Radiantă(TM)-Real Reiki(TM) oferă un set de Instrumente eficiente, simple si sigure de prevenire sau de aducere pe optim a Tensiunii Arteriale.

Stresul, Hipertensiunea Arterială şi
Tehnica Radiantă®


Hipertensiunea Definiţie şi Clasificare:


Organizaţia Mondială a Sănătăţii 1999 Ghidul Managementului Hipertensiunii Arteriale:

Definiţie:
Hipertensiunea este Presiunea Sistolică a sângelui egală sau mai mare de 140 mmHg şi sau Presiunea Diastolică mai mare de 90 mmHg la persoanele care nu iau medicamente Antihipertensive.

Clasificarea Hipertensiunii Arteriale la persoanele de peste 18 Ani:

CATEGORIA

SISTOLICĂ
(mmHg)

DIASTOLICĂ
(mmHg)

Optimă

Normală

Normal - Crescută

 

Hipertensiune Gr.1 ("mică")

Hipertensiune Gr.2 ("moderată")

Hipertensiune Gr.3 ("severă")

<120

<130

130-139

 

140-159

160-179

> 180

<80

<85

85-89

 

90-99

100-109

> 110Hipertensiunea Arterială creşte Riscul apariţiei şi Agravării afecţiunilor Cardiovasculare:

 • O scădere cu 5 mmHg a Tensiunii Arteriale Diastolice scade Riscul apariţiei Accidentului Vascular cu 35-40%;

 • O scădere cu 5 mmHg a Tensiunii Arteriale  scade Riscul apariţiei Bolilor Cardiovasculare cu 11-13%;
 • O scădere cu 5 mmHg a Tensiunii Arteriale  scade Riscul apariţiei Afecţiunilor Renale Cronice 25%;
 • Hipertensiunea Arterială creşte Riscul de Reapariţie a Accidentului Cerebral şi a Infarctului.

Efectele Negative ale Hipertensiunii Arteriale sunt agravate de prezenţa simultană cu ea a următorilor factori de Risc suplimentari la aceeaşi persoană:

 • Vârsta: la peste 45 de ani, Riscul de deces prin Accident Cerebral sau Infarct creşte cu 300-400% la fiecare 10 Ani;

 • Genul: Bărbaţii au un Risc de deces prin Accident Cerebral cu 30% mai mare decât al Femeilor, iar în cazul Decesului prin Infarct acesta e mai mare cu 200-300% la Bărbaţi decât la Femei ( 34-75 ani), dar după 75 Anii Riscurile de deces prin afecţiuni Cardiovasculare devin egale;
 • Diabetul: Riscul de Deces prin afecţiuni Cardiovasculare creşte cu 300% la Bolnavii de Diabet ( atât Insulinodependenţi, cât şi Noninsulinodependenţi ) faţă de cei care nu au Diabet.
 • Riscurile de Deces datorită Afecţiunilor Cardiovasculare sunt mult mai mari dacă ultimii 3 factori apar Simultan cu Hipertensiunea Arterială:
  •    Un Bărbat de 65 Ani, cu Diabet şi alte Afecţiuni Cardiovasculare în trecut + o Hipertensiune Arterială de Gr.1 (145 per 90 mmHg) are un Risc anual de apariţie a unui Eveniment Cardiovascular Major de 20 de Ori mai Mare decât al Bărbat la 40 de Ani cu aceeaşi Tensiune Arterială doar care nu are Diabet şi nici antecedente Cardiovasculare până la acea vârstă.
  •    Un Bărbat la 40 de Ani cu Hipertensiune de Gr.2 (170 per 105) are un Risc de Accident Cardiovascular Major de 2-3 ori mai Mare decât ale unui alt Bărbat de aceeaşi Vârstă, cu alţi Factori de Risc Similari dar cu o Hipertensiune Arterială de Gr.1 (145 per 90 mmHg).
 • Fumatul: Creşte Riscul Afecţiunilor Cardiovasculare şi al Accidentelor Cerebrale Ischemice la toate vârstele dar cu un coeficient invers proporţional cu vârsta: la Bărbaţii sub 65 Ani Riscul Decesului Cardiovasculari este de 2 ori mai Mare la Fumători decât la Nefumători, pe când la Bărbaţii de peste 85 Ani Riscul Fumătorilor este numai cu 20% mai mare decât al Nefumătorilor. Trebuie să ţinem cont şi de faptul că Fumatul creşte în acelaşi timp Riscul multor Afecţiuni Non-Cardiovasculare (Respiratorii şi Neoplazice).
 • Alcoolul: Riscul Afecţiunilor Cardiovasculare este mai Redus cu 30-40% la cei care consumă Zilnic 1-3 Pahare de Vin decât la cei care nu consumă Zilnic alcool. Dar consumul unor cantităţi mai mari de Alcool Zilnic provoacă alte Afecţiuni Cardiace şi Creşte Riscul Accidentelor Vasculare, Hipertensiune Arterială, Afecţiunilor Non-Cardiovasculare şi Accidentelor Generale.
 • Mişcarea: Cei care fac Exerciţii Fizice Moderate cel puţin 20 Minute Zilnic au Risc al Decesului Cardiovascular cu 30% mai Mic decât al Sedentarilor;
 • Starea Socio-economică: ( Nivel de Educaţie, Venituri şi existenţa Locului de Muncă) este un puternic prezicător de Risc în cele mai cunoscute Afecţiuni Cardiovasculare. În anul 1980 în SUA  cei cu un Venit Anual de 18.500 USD aveau o Rată a Decesului pe Cardiovascular mai mare cu 40% decât cei ce aveau anual un Venit de 32.000 USD.
 • Zone Geografice: Europa de Est, Rusia şi Ţările Baltice au o Rată foarte Mare şi în Creştere Accelerată atât a Afecţiunilor Cardiovasculare cât şi a Accidentelor Cerebrale. China are o Rată mai Mare la Accidentele Cerebrale şi o Rată mai Mică la Afecţiunile Cardiovasculare decât America de Nord şi Europa de Vest.

Scopul principal al tratamentului bolnavilor cu hipertensiune arterială este reducerea la maxim a riscului total la morbidităţii şi mortalităţii cardiovasculare. Acesta se realizează prin:

 • Tratamentul tuturor factorilor de risc reversibili identificaţi la bolnavul hipertensiv ( fumatul, colesterolul crescut, diabetul);

 • Managementul corespunzător al afecţiunilor asociate;
 • Tratamentului Hipertensiunii Arteriale ( prin reducerea ei la valorile normale).

Medicul Cardiolog va stabilii obiective terapeutice specifice fiecărui bolnav de hipertensiune arterială, pe baza unui plan de reducere a tensiunii arteriale şi a riscurilor cardiovasculare prin:

 • Monitorizarea sistematică a tensiunii arteriale şi acelorlalţi factori de risc cardiovascular;

 • Măsuri de modificare a stilului de viaţă pentru a reduce tensiunea arterială şi a controla alţi factori de risc cardiovascular;
 • Tratament medicamentos destinat reducerii tensiunii arteriale şi controlului celorlalţi factori de risc cardiovascular şi a afecţiunilor asociate.

Modificarea stilului de viaţă ( tratamente non-farmacologice) va fi recomandată tuturor pacienţilor cu hipertensiune arterială ( inclusiv a celor care primesc tratament pentru reducerea tensiunii arteriale). Aceasta are următoarele obiective:

 • Reducerea tensiunii arteriale specifice pacientului;

 • Reducerea nevoii de medicamente Antihipertensive şi creşterea eficacităţii lor;
 • Eliminarea sau diminuarea altor factori de risc cardiovascular asociaţi hipertensiunii arteriale;
 • Profilaxia Primară ( Prevenţia) apariţiei Hipertensiunii Arteriale şi a Bolilor Cardiovasculare la populaţia încă Sănătoasă.
 • Schimbarea Stilului de Viaţă a Bolnavilor de Hipertensiune Arterială se bazează în principal pe următoarele măsuri
 • Renunţarea la Fumat, care este cea mai eficientă măsură de modificare a stilului de viaţă pentru prevenirea apariţiei bolilor cardiovasculare şi non-cardiovasculare la pacienţii hipertensivi;
 • Reducerea Greutăţii corporale, deoarece excesul de grăsime în corpul uman contribuie la creşterea tensiunii arteriale încă din copilărie şi este cel mai important factor care predispune la hipertensiune arterială;
 • Consumul moderat de alcool: 1-3 pahare de vin pe zi adică nu mai mult de 20-30g etanol pe zi pentru bărbaţi şi nu mai mult de 10-20g de etanol pe zii pentru femei;
 • Consumul moderat de sare (sub 6g pe zi);
 • Trecerea treptat la o alimentaţie bazată pe Vegetale, Fructe şi Peşte;
 • Mişcare Moderată de 3-4 ori pe Săptămână a 30-45 minute (Mers Rapid sau Înot), dar evitarea Joghingului, Alergării, Exerciţiilor în Forţă ( ridicarea greutăţilor sau la aparatele de gimnastică care pot produce chiar hipertensiune arterială);
 • Gestionarea Stresului, prin ajutarea fiecărei persoane să să coopereze cu agenţii stresori de fiecare zi.

Sindromul Metabolic
Hipertensiunea arterială este o „ boală tăcută “ şi de obicei nu prezintă simptome clare. Multe persoane sunt hipertensive de ani de zile, fără să ştie. Acest lucru poate fi periculos, deoarece hipertensiunea arterială este un factor major de risc pentru afecţiunile cardiace şi alte boli.
Pe acest Site este prezentată pe înţelesul tuturor Hipertensiunea Arterială şi cele 6 Clase de Medicamente folosite în tratamentul ei.
Sindromul metabolic este numele dat unei serii de simptome care sunt adesea depistate că apar împreună. Acestea sunt: obezitatea, hiperglicemia, hiperinsulinemia şi un profil crescut al lipidelor.

Actuala teorie ştiinţifică afirmă că poate exista o cauză comună a acestor simptome, cauză care poate fi găsită în sistemul simpatic (responsabil de reacţiile de „ fugă şi luptă “). De aceea, poate că are mai mult sens să se trateze cauza de bază, nu fiecare din aceste simptome în mod individual.
Sindromul metabolic poate duce la afecţiuni cardiace, accident vascular cerebral şi insuficienţă renală.
Este important să se recunoască faptul că bolile asociate cu hipertensiunea (afecţiunile cardiace, accidentul vascular cerebral, insuficienţa renală) se pot datora alterărilor fluxului simpatic, nu numai hipertensiunii. S-a stabilit că terapia hipertensiunii nu a reuşit să reducă mortalitatea determinată de afecţiunile cardiace coronariene. Acest lucru se poate datora faptului că medicamentele utilizate la testele respective au redus presiunea sanguină în mod satisfăcător, dar nu au avut efecte avantajoase asupra celorlalţi factori afectaţi de hiperactivitatea sistemului nervos simpatic. De aceea,
reducerea activităţii nervoase simpatice reprezintă o abordare polivalentă a ţinerii sub control a sindromului metabolic.

 

Una din cauzele apariției Sindromului Metabolic este Tensiunea la Locul de Muncă. Mai multe detalii în pagina web Cardiologia Ocupațională


Stresul şi Hipertensiunea Arterială
 

Fig. 1 
Analiza Spectrală pe timp de 5 Minute a Variabilităţii Pulsului la un Manager Obosit şi Tensionat:

 Sistemul Nervos Autonom Simpatic (Spectrul de Frecvenţe 0,04-0,08 Hz ) este Activat la Valoare Maximă, Persoana este Tensionată şi astfel este Expusă Riscului Instabilităţii şi Uzurii Premature a Sistemului Cardiovascular prin Hipertensiunea Arterială şi pe termen lung prin apariţia Sindromului Metabolic;

Sistemul Nervos Autonom Parasimpatic ( Spectrul de Frecvenţe 0,15-0,40 Hz ) este Activat, Persoana având nevoie de Odihnă pentru Refacere dar nu poate Dormii din Cauza Activării la Maxim a SNA - Simpatic;

Există un Vizibil Dezechilibru între cele 2 Ramuri ale SNA, iar Coerenţa Cardiac-respiratorie este Minimă Frecvenţa de 0,12 Hz.

Este Blocat Accesul la Intuiţie iar Activităţile Planului Mental Concret ( Intelectuale ) sunt Lente şi Confuze datorită Inhibiţiei Corticale produse de Activarea puternica a SNA - Simpatic:

 • Comunicarea Interumană este Perturbată pe ambele Sensuri:

 • Exprimare Greoaie şi lipsită de Acurateţe în Informaţiile Transmise;
 • Interpretare Superficială şi Confuză a Informaţiilor Primite.

 
Efectul Stresului la Locul de Muncă asupra Tensiunii Arteriale este recunoscut şi prin Ordinul Ministerului Sănătăţii şi Familiei Nr.803 Anexa 1 din 12 Noiembrie 2001:

1.d. Modificări ale tensiunii arteriale

 • Creşterea tensiunii arteriale sistolice şi/sau diastolice cu mai mult de 10 mmHg pe parcursul activităţii comparativ cu valorile medii/perioada monitorizata sau cu valorile de referinţă ca reacţie de stres determinată de solicitarea cognitivă (mentala) si/sau cumul de factori nocivi (stres şi suprasolicitare neuropsihică, zgomot, microclimat nefavorabil)
   

 • Creşterea tensiunii arteriale sistolice şi/sau diastolice cu mai mult de 40 mmHg pe parcursul activităţii comparativ cu valorile medii/perioada monitorizata sau cu valorile de referinţă ca reacţie de stres determinată de solicitarea cognitivă (mental-emoţională)- în procesele de muncă cu constrângere temporală, cu factori necontrolabili şi activitate cu publicul.
   

 Mai multe detalii în pagina web Cardiologia Ocupațională

Managementul Stresului folosind Tehnica Radiantă® în Prevenirea apariţiei Hipertensiunii Arteriale:

 • Adoptarea unui Stil de Viaţă Optim:
  • Cu Echilibru între Muncă şi Odihnă;

  • Alternând Activităţile Impuse cu cele Plăcute;
  • Plin de Dragoste, Apreciere, Mulţumire şi Fericire;
  • Acumulând Zilnic Cunoaştere Universală;
  •  Dedicat Binelui Universal ( pentru Noi şi pentru Ceilalţi);
  • Cu cât mai puţine Supărări sau Îngrijorări;
  • Fără Lăcomie, Egoism, Ură sau Gelozie
 •   Sesiuni Radiante Expandate Zilnice şi în orice Moment Liber  să ţinem cel puţin o Mână pe Inimă;  
 • Folosirea Combinaţiei de Simboluri Universale  3*( SU4M + SU1M ) şi 1* (SU22M+SU1M) în Cazul apariţiei Supărărilor sau Îngrijorărilor la noi sau la cei cu care colaborăm;

 • Armonizarea Zilnică a Încăperilor; 
 • Armonizarea Alimentelor şi a lichidelor ce vor fi consumate de noi şi de cei cu care colaborăm;
 • Directări Individuale şi de grup pentru :
  • Prezent;
  •  Evenimente;
  •  Proiecte;
  •  Îngrijorări.

 
Fig.2 Freeze-Framer® la o persoana obosită după 1 Sesiune Radinta de 12 Pozitii a 5 Minute pe pozitie:


Sistemul Nervos Autonom Simpatic (Spectrul de Frecvenţe 0,04-0,08 Hz ) este la Minim ( Persoana este Calmă ); Dispare Riscului Instabilităţii şi Uzurii Premature a Sistemului Cardiovascular prin Hipertensiunea Arterială şi se Elimină Riscul Apariţiei Sindromului Metabolic;
 
Sistemul Nervos Autonom  Parasimpatic ( Spectrul de Frecvenţe 0,15-0,40 Hz ) este şi el la Minim (Persoana a depăşit faza de Oboseală Acută Iniţială );
 
S-a instalat Starea de Echilibru între cele 2 Ramuri ale Sistemul Nervos Autonom, apărând Coerenţa Cardiac-respiratorie Optimă cu un Maxim pe Frecvenţa de 0,12 Hz numită şi Aritmie Respiratorie Sinusală (RSA), care Activează Intuiţia şi Asigură Eficienţa şi Claritatea Maximă a Activităţilor Planului Mental Concret ( Intelectuale ).

Dacă Aplicăm Mâinile Activate pentru Minimum 5 Minute, Radianţa Interioară Accesată a putut Înlocuii Integral Energia Vitală numită și Energie de de Adaptare, consumată de Stres şi Suprasolicitare.  Inima a ajuns pe Optim, Pulsul Variază Amplu, cu Viteză Medie ( 0,12 Hz ) şi Coerent, iar această stare se Păstrează şi după Ridicarea Mâinilor Activate de pe Zona Inimii.
 
Din acest motiv recomandăm ca cel puţin 1 Sesiune Completă de Punere în Formă pe Zi ( 12 Poziţii a Minim 5 Minute pe Fiecare Poziţie ), ori de câte ori avem o Mână Liberă să o Aplicăm în Zona Inimii, iar când am trecut prin Situaţii Stresante să facem 2 la 4 Sesiuni Suplimentare ( pentru a Restaura Integral Energia de Adaptare Consumată de Situaţiile Stresante ).
 
 
Managementul Stresului folosind Tehnica Radiantă® în Reducerea Complicaţiilor şi eliminarea treptată a Hipertensiunii Arteriale:


Pe lângă Tratamentul, Regimul Alimentar şi Stilul de Viaţă recomandat de Medicul Cardiolog se vor completa activităţile de la punctul anterior ( Prevenirea Hipertensiunii Arteriale) cu:

 • Aplicarea Mâinilor Expandate de o parte şi de alta a Gâtului ( Poziţia Cap 4 ) pentru 20 - 30 de minute, după care aplicăm mâinile în Zona Inimii câte 15 Minute (Poziţiile Faţă 1-2) şi pe Zona Rinichi - Suprarenale câte 15 Minute (Poziţiile Spate 3-4);

 • Funcţie de Severitatea Hipertensiunii Arteriale vom suplimenta Sesiunile Expandate Zilnic cu 1 la 3 Sesiuni şi vom rămâne timp dublu ( 10 Minute ) în poziţiile Cap 1 - 4, Faţă 1 şi 2, Spate 3 şi 4;
 • Armonizarea de mai multe ori pe zi a Biroului sau Camerei în care locuim ( în special după discuţiile tensionate);
 • Armonizarea Medicamentelor la Cumpărarea lor;
 • Directări pentru Evenimentele din Trecut care ne produc Supărări în Prezent ( până când aceste supărări trec şi acceptăm evenimentul păstrând învăţătura lui);
 • Directări pentru Îngrijorarea faţă de Afecţiune şi faţă de eventualele ei Consecinţe ( până la acceptarea ei);
 • Directări de Grup pentru noi şi cei cu care avem relaţii tensionate ( până la dispariţia tensiunilor şi restabilirea armoniei în cadrul grupului);
 • Zilnic alocarea a cel puţin 30 - 40 Minute după masa de prânz ( între orele 15 - 17) pentru Siestă (Somn sau Relaxare într-un Fotoliu făcând o Sesiune Expandată).

 

Notare
Comentarii
to the brim. Tang Xiaoping put on slippers, a stool out canadian goose from the desk canada goose chilliwack in his pocket

You must be logged in to post a comment. You can login here